Chinkali

9. října 2016 v 15:40 | Kozí máma |  Gruzínská kuchyně
Chinkali (Khinkali) je gruzínské národní jídlo, které nesmí chybět na žádném slavnostním stole.
Jedná se o těstovinové knedlíčky plněné mletým masem. Do mletého masa se ale přidává petržel a koriandr, a právě tyto bylinky dodají pokrmu tu pravou chuť. V Gruzii se můžete setkat s různými náplněmi - ať už masem hovězím, vepřovém a skopovém nebo například houbami či sýrem. Výroba knedlíčků vyžaduje trochu zručnosti, protože za a) aby byly knedlíčky úhledně svinuté (u mě nemožné) a za b) aby vám při vaření nepraskly a neutekla vám všechna šťáva, která má knedlíčkům dodat skvělou chuť. ხინკალი jsou údajně v Gruzii konzumovány tak, že při prvním kousnutí musí konzument pořádně vysknout veškerou šťávu, která se z masa při vaření uvolnila. Pravdědopodobně i to chce určitý cvik, protože v Gruzii se říká, že ten, kdo umí jíst Chinkali bez ztráty jediné kapky šťávy, umí dobře líbat. Chinkali tvoří jednu z mála výjimek při etiketě stolování v Gruzii, kdy i v nejluxusnějších podnicích uvidíte lidi jíst knedlíčky rukama - právě naopak se považuje za neslušné používat ke konzumaci Chinkali příbor.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 45 minut
  • Vaření: 15 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 250g mletého masa
  • 1/4 menší cibule
  • hrst drceného koriandru
  • hrst petržele
  • sůl, pepř
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/4 lžičky červené pálivé papriky
  • 1/4 šálku teplé vody
Těsto:

  • 1 šálky hladké mouky
  • 1/4 šálku vody
  • špetka soli
Knedlíčky plněné mletým masem

1. Směs mletého masa smíchejte s na jemno nasekanými bylinkami a cibulí. Přidejte koření, teplou vodu a pořádně promíchejte.

2. Mouku nasypte do mísy, posypte solí, přidejte vodu a vypracujte v nelepivé těsto. Těsto položte na pomoučenou pracovní desku a rozválejte na plát. Pomocí skleničky vykrojte z těsta malá kolečka, která jednotlivě rozválejte na tenší plátky. Do středu pak pomocí lžíce vkládejte masovou náplň.

3. Naplněné těsto nahoře spojejte (vytvoří se měšec) a takto připravené chinkali povařte 15 minut ve vroucí osolené vodě. Podávejte posypané čerstvě namletým pepřem.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | Web | 10. října 2016 v 11:26 | Reagovat

Tak tohle jsem ochutnala v Praze na dnech Gruzínské kuchyně a moc jsem si pochutnala....

2 elhommi.com elhommi.com | E-mail | Web | 10. listopadu 2016 v 14:04 | Reagovat

Děkuji za skvělý článek! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama