Chléb chačapuri

7. října 2016 v 17:22 | Kozí máma |  Gruzínská kuchyně
ხაჭაპური je velmi jednoduché plněné pečivo a jedná se o oblíbenou gruzínskou národní specialitu. Receptů na tento chléb je opravdu hodně, v některých je těsto kynuté, v jiných se zase droždí nepoužívá. Někde můžete narazit na plnění masem, nejčastěji se však plní sýrem nebo bryndzou. Někdo placky smaží, jiný peče. Někdy pod tímto názvem najdete bochník plněný sýrem, jindy je to spíš velký dalamánek , kde je sýr na povrchu a kraluje mu zapečené vejce ve tvaru volského oka.
Chléb na mojí fotografii není úplně věrný tradičnímu zjevu, protože v euforickém nadšení z toho, že dělám po dlouhé době kynuté těsto, mi trochu ujela ruka s droždím a chléb mi překynul a vytlačil veškerý sýr. Na náplň jsem použila domácí kozí sýr typu Feta.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Kynutí: 1 hodina a 20 minut
  • Pečení: 10-20 minut
Počet porcí:
  • 2 chlebové placky
Ingredience:
Piškotový korpus:
  • 1/2 kg mouky (hladká, pšeničná)
  • 125 ml mléka
  • 4 vejce
  • 60 g másla
  • 5 g droždí
  • lžička soli
  • asi 400 g balkánského sýra nebo bryndzy
Gruzínský chléb

1. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, vyhlubte v mouce důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Do mléka nadrobte droždí a nechte jej předkynout na teplém místě cca 10 minut.

2. Přidejte do mísy 3 vejce, vlažnější rozopené máslo a promíchejte. Na vále pak vyhněťte těsto dohladka. Pak jej potřete olejem a nechte hodinu vykynout.

3. Předehřejte si troubu na 250°C. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Pak z každého kusu vytvarujte placku, kterou naplníte polovinou rozdrobeného sýra (pokud chcete "otevřenou" variantu, tak si stačí vytvarovat z těsta lodičku a tu naplníte sýrem a navrch vyklepnete vejce). Okraje těsta pak tavinete tak, aby vám vznikl bochánek. Ten pak přetočte, aby spoj byl dole, a uhlaďte tak, aby chléb byl vysoký přibližně jeden centimetr. Na závěr jej potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 250°C přibližně 10 minut. Po upečení ještě můžete chléb potřít máslem.

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Daniela Daniela | Web | 8. října 2016 v 9:34 | Reagovat

Ten vypadá krásně, ráda zkouším různé chlebíčky, ovšem, tento neznám....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama