Gozinaki

9. října 2016 v 11:56 | Kozí máma |  Gruzínská kuchyně
Při výběru receptů na tento víkend jsem se o gruzínské kuchyni naučila jedno - Gruzínci jsou ujetí na ořechy. Cpou je jak do hlavních jídel, tak do dezertů - do těch především. Proto paradoxně nejdražším chodem se stal právě dezert, protože u nás jsou ořechy neuvěřitelně drahé.
გოზინაყი je chutnou a rychlou specialitou, na jejíž přípravu nepotřebujete žádného zvláštního kuchařského umu. Kupodivu nejvíce času mi zabralo sekání ořechů. Pak už je to jenom o tom poztrácet co nejméně ořechů, udržet je pohromadě a ideálně jimy polepit co nejméně kuchyňského náčiní. Vzhledem k tomu, že pokrm se skládá jenom z ořechů a medu, tak si jej mohou užít i dietářky a příznivci zdravé výživy. V Gruzii je tato úprava ořechů typická o vánočních svátcích ať už v podobě Gozinaků (tedy ořechy v medu rozválené na placku a překrájené) nebo jako Churchkhela (vlašské ořechy na provázku obalené v hroznové šťávě).


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Smažení: 10 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 250 g lískových ořechů
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžíce cukru
Ořechové placky s medem

1. Lískové ořechy opražte na horké pánvi cca 2-3 minuty. Během pražení je míchejte tak, aby se odřela slupka (a když tam zůstane, tak je to v pohodě, to je vláknina). Pak nechte ořechy vychladnout aodřete zbytek slupek. Pak ořechy nasekejte.

2. Na pánvi rozehřejte med a na malém ohni jej míchejte přibližně 8-10 minut (pozor ať vám nezkaramelizuje úplně do tmava a nezačne smrdět, to by pak nebylo dobré), pak k medu přidejte cukr, zamíchejte. Přidejte nasekané ořechy a vše důkladně promíchejte tak, aby se ořechy ve směsi obalily.

3. Směs vyklopte na mokré (!) dřevěné prkénko. Pokuste se ohladit z ořechů rovnoměrnou placku - půjde to namočenou kovovou lžící, já si vypomohla pečícím papírem, který jsem položila přes ořechy a rozválela válečkem. Vše, čím se budete dotýkat ořechů (i ruce) musí být mokré, nebo to polepíte.

4. Nad plamenem nahřejte nůž a z ořechové směsi odkrajujte kousky ve tvaru kosočtverců.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jany S. Jany S. | Web | 10. října 2016 v 16:47 | Reagovat

Vzhledem k tomu, že naše rodina taky ulítává na ořeších, tak se mi gozinaki moc líbí :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama