Satsivi

8. října 2016 v 12:03 | Kozí máma |  Gruzínská kuchyně
საცივი je velmi zajímavé Gruzínské jídlo a přitom velmi jednoduché. Jedná se o kuře s ořechovou omáčkou. Jeho název v doslovném překladu z gruzínštiny znamená "to, co vychladlo", protože obvykle se podává ne horké, ale při pokojové teplotě. Původně byla takto označována pouze ořechová omáčka, která byla podávána ke kuřecímu masu, rybám, či zelenině (nejčastěji lilku či květáku), ale nakonec se toto označení vžilo pro celý pokrm. Tohle jídlo mě zaujalo hlavně proto, že se údajně jednalo o nejoblíbenější jídlo sovětského diktátora Stalina. Pečené kuře s touto chutnou omáčkou bývá v Gruzii často servírováno jako sváteční pokrm o vánocích. K tomuto pokrmu můžete zvolit jako přílohu například tradiční gruzínský chléb chačapuri (recept zde)


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Pečení: 1 hodina
  • 4
Ingredience:
  • 4 kuřecí stehna
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/2 lžičky papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 pita chléb
  • 175 g vlašských ořechů
  • 1 cibule nasekaná
  • 2 stroužky česneku, podrcené
  • 50 ml 31% smetany
  • šťáva z 1/2 citronu
  • hrst koriandru
Kuře s ořechovou omáčkou

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Do pekáčku položte kuřecí stehna, posypte je kmínem, paprikou, zastříkněte lžící oleje a důkladně osolte. Pečte cca hodinu. Podlijte pořádně tak, abyste mohli výpek odebrat do omáčky.

2. Natrhejte pita chleba do malé misky. Přidejte pár lžic výpeku a nechte chleba nasáknout tekutinu. Vlašské ořechy nasekejte. Na zbylém oleji osmahněte cibuli a česnek. Výpekem změklý chleba, opečenou cibuli a česnek a většinu ořechů rozmixujte. Přilijte někoik lžic výpeku a umixujte do hrubší pasty. Tu prohřejte v pánvi, přidejte k ní i smetanu, citronovou šťávou podle chuti a dosolte.Poté vlijte omáčku ke kuřeti a promíchejte se zbývajícím výpekem.
Kuře podávejte přelité omáčkou se zbylými ořechy a koriandrem.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Dáša Dáša | Web | 9. října 2016 v 16:01 | Reagovat

Krásný papáníčko, tedy, vypadá skvěle. A super, že to je i vcelku jednoduchý...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama