Korutanské taštičky

21. ledna 2017 v 17:35 | Kozí máma |  Rakouská kuchyně
Kärntner Nudel neboli korutanské taštičky svým zjevem i chutí velmi nápadně připomínají italské ravioli. První písemná zmínka v rakouských knihách o tomto lahodném pokrmu pochází z roku 1753, z kroniky města Spittal an der Drau, což je okresní město v rakouské spolkové zemi Korutany. Tento pokrm přišel vhod zejména v pátek, kdy se dle katolických tradic konzumovaly bezmasé pokrmy. V současnosti jsou korutanské taštičky stále populární, častov podobě průmyslově vyráběných zmražených potravin. Podle tvaru okrajů taštičky se údajně v Korutanech pozná, ze které jejich oblasti pocházejí. Lidový zvyk říká, že žena se nemůže vdávat, dokud je sama nedokáže připravit.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
Těsto:
  • 500g polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 180 ml vody
Náplň:
  • 400 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • polovina pórku
  • 150 g tvarohu
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce zakysané smetany
Korutanské taštičky

1. Smíchejte mouku, vejce, olej, sůl a vlažnou vodu, vypracujete těsto a necháme je stát asi hodinu. Mezitím uvařte brambory, sceďte je, oloupejte a rozšťouchejte. Smíchejte je s tvarohem, smetanou, nakrájeným česnekem i pórkem a vývarem, přidejte nasekanou petrželku osmahnutou na másle, muškát a špetku soli.

2. Těsto rozválejte a vykrojte oválky (velké asi jako dlaň), na polovinu dejte náplň a přeložte. Okraje potřete rozšlehaným bílkem, ozdobně přimáčkněte vidličkou nebo prsty a vaařte v osolené vroucí vodě asi 8-10 minut. Uvařené je sceďte a přelijte rozpuštěným máslem, posypte nasekanou pažitkou.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Mirka Mirka | Web | 22. ledna 2017 v 14:44 | Reagovat

To musím bezpodmínečně zkusit, zda je zvládnu.... :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama