Mozartovy koule

24. ledna 2017 v 18:38 | Kozí máma |  Rakouská kuchyně
Asi každý návštěvník Rakouska zaznamená tyto elegantní pralinky zabalené ve staniolu s Mozartovou siluetou. Mozartovy koule spatřily světlo světa v roce 1884 díky salcburkému cukráři Paulovi Fürstovi. Původně se jmenovaly Mozartovy bonbony, pak byly přejmenovány na Mozartovy koule (Motzartkugeln). Podle originální receptury se vytvoří koule z pistáciového marcipánu, obalí nugátem a přelijí čokoládovou polevou. Firma Fürst na tento výrobek bohužel nemá ochrannou známku, proto se v Rakousku i Německu setkáte s celou řadou napodobenin. Proto se po mnoho let vedou mezi výrobci spory.
Moje varianta Mozartových koulí obsahuje mandlový marcipán, ale jsem už výše uvedla, v originálních Mozartových koulích by měl být nugát.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • hořká čokoládová poleva
Mandový marcipán:
  • 300g moučkového cukru
  • 300 g mletých mandlí
  • 1 lžíce vody
Pistáciový marcipán:
  • 150 g pistácií (skvělé jsou blanšírované, mají lepší barvu)
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
Marcipánové Mozartovy koule s pistáciovou náplní

Nejprve smíchejte cukr, vodu a rozmixované mandle. Pak umelte pistácie, přidejte cukr a v jiné misce vypracujte pistáciový marcipán. Ze zelené směsi tvarujte kuličky, ty pak obalujte v mandlovém marcipánu. Nakonec kuličky napíchněte na špejli a namáčejte je v čokoládové polevě (nebo je můžete polívat). Pak nechte zatuhnout v lednici.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Linda Linda | Web | 25. ledna 2017 v 13:02 | Reagovat

Mozartovy koule, ty prostě miluju a není snad lepší bonbon. Poprvé jsem je ochutnala v  Salzburgu někdy kolem roku 90 a od té doby na nich ujíždím...Proto moc díky!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama