Vorarlberské sýrové noky

26. ledna 2017 v 20:59 | Kozí máma |  Rakouská kuchyně
Někde se jim říká Käsknöpfle, jinde Spätzle či Knöpfle. A tak jak u nás dřív konzumovali chudí lidé domácí nudle s mákem nebo s máslem, na Slovensku halušky, tak v Rakousku si získaly oblibu noky s všudypřítomným sýrem. Právě výběr sýra je v tomto případě klíčový. Je třeba opravdu zainvestovat do kvalitního alpského sýra a v žádném případě jej nenahrazovat českým eidamem. Tradičně se nokdy podávají s osmahnutou slaninou a jablečnou omáčku, já si jako masný element dopřála ještě trochu slaniny.
Mimoto, že jsou Käsknöpfle velmi populární v Rakousku, jsou také národním jídlem Lichenštejnska.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 1 velká cibule
  • máslo
  • 400 g hrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 6 vajec
  • 1 lžíce krupice
  • sůl
  • 400 g alpských sýrů (Räßkäse, Bergkäse, Sura-Käse)
Rakouské sýrové noky

Z mouky, vajec, krupice, soli a vody rychle vypracujte těsto, ještě by měly být patrné stopy mouky. Struhadlem na špecle nastrouhejte těsto do vroucí osolené vody. Knöpfle nechte vystoupat k hladině, když začnou plavat, sceďte vodu a v předem nahřáté misce smíchejte s nastrouhanými různými druhy kořeněného i chuťově jemného alpského sýra. Na hotový pokrm navršte cibulové kroužky, osmažené dozlatova na másle.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Terka Terka | Web | 27. ledna 2017 v 10:43 | Reagovat

Jé, halušky jsem dlouho nedělala, díky. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama