Pašticada

11. února 2017 v 21:25 | Kozí máma |  Chorvatská kuchyně
Ačkoli si v jižní Dalmácii potrpí spíše na ryby a mořské plody, z masitých pokrmů u místních obyvatel jasně vede pašticada. Její obliba je zde tak velká, že nechybí na žádném jídelním lístku a neobejde se bez ní žádná rodinná oslava.

Chutná krmě, jež se tradičně připravuje z jehněčího nebo hovězího masa, zeleniny, červeného vína a trochou chorvatského proška, se na talíři obvykle objevuje ve společnosti noků nebo širokých nudlí posypaných parmazánem.

Zdroj obrázku: www.heneedsfood.com


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Vaření: 3-4 hodiny
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 750 g hovězího zadního
  • 200 g tučné slaniny
  • 1 palice česneku
  • 3-4 hřebíčky
  • 80 ml červeného vinného octa
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nasekaná najemno
  • 1/2 celeru nakrájeného na kousky
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžička cukru
Hovězí dušené na víně

Maso omyjte, očistěte a prošpikujte slaninou nakrájenou na tenčí hranolky, celými stroužky česneku a hřebíčkem. Zalijte vinným octem a dejte do druhého dne odležet do chladu.
Pak maso ze všech stran důkladně osolte, opepřete a zlehka poprašte muškátovým oříškem. Olej rozpalte v silnostěnném hrnci a pak na něm ze všech stran maso pečte, aby na povrchu zhnědlo a zatáhlo se. Přidejte cibuli a celer, zalijte vínem, ve kterém jste rozmíchali cukr, a přiveďte k varu. Pak maso zalijte vývarem tak, aby bylo ponořené, a na slabém ohni duste 3-4 hodiny doměkka.
Je-li omáčka málo hustá, zahustěte ji strouhankou osmahnutou na troše másla. Podávejte nakrájené na plátky, s bramborovými noky.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Simona Simona | Web | 12. února 2017 v 9:19 | Reagovat

Tak na obrázku to vypadá fantasticky. Ale složitě to až tak nevypadá, díky za nápad!

2 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 26. února 2017 v 16:48 | Reagovat

Tak tohle se mi velmi líbí. Bude vyzkoušeno :)

3 Jacqueline Perucki Jacqueline Perucki | Web | 28. března 2017 v 17:18 | Reagovat

Dobrý recept. Můj manžel se to líbilo.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama