Pita sa orasima

5. února 2017 v 14:49 | Kozí máma |  Chorvatská kuchyně
Pokud bychom hledali ten jeden pravý a originální recept na chorvatský ořechovník, tak se nám to nepodaří. Já sama při svém hledání narazila na mnoho druhů chorvatských ořechových dobrot ať už ve formě vrstvných ořechových řezů s marmeládou či bez, ořechový koláč či ořechový závin - "pita".
V tomto receptu je poměrně velká spotřeba ořechů, takže pokud nemáte domácí zásoby (a nebo hodného strejdu jako já), tak můžete místo orechů použít mák (postačí v množství 300 g, ale jepotřeba jej v mléce povařit).


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Kynutí: 1 hodina
  • Pečení: 45 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
Těsto:
  • 400 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 2 vejce
  • 60 g práškového cukru
  • 2 dl mléka
  • 80 g másla
Náplň:
  • 500 g vlašských ořechů
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g rozinek
  • skořice
  • rum
  • 2 dl mléka
Chorvatský ořechový závin s rozinkami


1. Nejprve smíchejte droždí s teplým mlékem a nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo, přidejte jej k mouce, přidejte dále vejce, cukr a kvásek a nechte na necelou hodinu kynout.

2. Mezitím si připravte náplň: ořechy podrťte a smíchejte je se suchými přísadami, vše se zalije horkým mlékem a po vychladnutí se pak plní.

3. Z těsta po vykynutí udělejte 2 pláty (když se lepí, tak přisypávejte polohrubou mouku, dokud není těsto hutnější a tvarovatelné), potřete náplní a udělejte 2 záviny. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem při 170°C asi 45 min.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Majka Majka | Web | 6. února 2017 v 11:04 | Reagovat

Mě se sbíhaly sliny jen u čtení receptu. Je pravdou, že zásoby ořechů tedy nemám, ale s tím mákem to musí být taky famózní!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama