Gado-gado

14. dubna 2017 v 16:58 | Kozí máma |  Indonézská kuchyně
Gado-gado je chutný indonézský salát, který se skládá ze zeleniny, burákového dresingu, vařených vajec, tofu, tempehu a často se jí spolu s lontongem, což je rýže zabalená v listu banánovníku. Pokud jednotlivé ingredience oddělíte vznikne elegantní předkrm nebo také zdravé jídlo na (nejen vegetariánský) večírek.
Pokud si název tohoto pokrmu zadáte do překladače, přeloží vám to doslova jako "mišmaš", a takto i Indonézci tohle jídlo vnímají.
V Indonézii se liší použité ingredience v závislosti na regionu, ve kterém se nacházíte, proto nalézt recept na to pravé a jediné gado-gado je nemožné. Zajímavé je, že v Indonézii jsou burákové omáčky poměrně populární (zjistíte to u hlavního chodu) a tuhle tam můžete běžně zakoupit i v sušené podobě.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 25 minut
Počet porcí:
  • 6-8
Ingredience:
Na oblohu (nemusí být všechno):
  • 200 g zelených fazolových lusků, povařených v páře
  • 1/2 menšího pekingského zelí, na nudličky, povařené v páře
  • 100 g výhonků mungo povařených v páře
  • 4 šalotky nakrájené na kolečka a opečené na troše oleje
  • 2 rajčata, nakrájená na poloviny či dílky
  • 1 menší okurka, na tyčky
  • 4 menší vařené brambory nebo 2 batáty, oloupané a nakrájené
  • 2 natvrdo vařená vejce, na dílky
  • 200 g pevného tofu, na plátky a opečeného
  • 200 g tempehu, na plátky a opečeného
  • 8 krevetových chipsů (mívají je v čínských restauracích)
Omáčka:
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 200 g nepražených arašídů
  • 3 velké červené chilli papričky, očištěné
  • 3 šalotky, nasekané
  • 2 stroužky česneku, najemno nakrájené
  • 1/2 lžičky krevetové pasty (nemusí být)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • půl lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžíce rybí + 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce tamarindové pasty nebo 2 lžíce limetové šťávy
  • půl lžičky soli
  • 2 lžíce arašídového oleje
Indonézský salát

1. Olej zahřejte na pánvi a 4 minuty na něm za častého míchání pražte arašídy. Vyjměte je děrovanou lžící, osušte od přebytečného oleje na papírových utěrkách, nechte vychladnout a pak semelte.

2 Všechny ostatní suroviny na omáčku semelte v robotu na pastu. Tu přesuňte na pánev a čtyři minuty opékejte. Přidejte 450 ml horké vody, přiveďte k varu a zvolna vařte 20 minut. Pak přisypte mleté arašídy a povařte na požadovanou hustotu,asi 5 minut. Ochutnejte, případně dolaďte některou z použitých přísad. Podávejte se zeleninou, vejci, tofu, tempehem… Pokud chcete vše smíchat dohromady jako salát, přidejte do omáčky více vody a udělejte ji řidší.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama