Kuping gajah

15. dubna 2017 v 10:52 | Kozí máma |  Indonézská kuchyně
Kuping gajah je kreativní pochoutka daleké Indonézie. Sama pro sebe jsem si ji překřtila na sladké chipsy Orientu. Když jsem si zadala název pokrmu do překladače, musela jsem se pousmát - kuping gajah totiž v Indonézštině znamená "sloní uši", což je opravdu výstižné. Když jsem zapátrala dál, zjistila jsem, že tyhle dobroty se dají sehnat v Indonézii i běžně v obchodě ve velkých baleních i různých barevných kombinacích (mimo hnědo-žluté klasiky je hodně populární také zeleno-žlutá a červeno-žlutá kombinace). Zdatnější pekaři (nebo profesinonálové, kteří k tomu mají dostatečné vybavení) dokáží těsto ztenčit natolik, že jim vznikají pravidelné a husté linie, takže jejich placičky jsou hotovým uměleckým dílem. My méně obratní se musíme spokojit s méně hustým mramorováním.
Ještě se s vámi podělím o pár postřehů: je opravdu dobré postupovat přesně tak, jak je popsáno v receptu. Pokud vás napadne (stejně jako mě) si udělat nejprve žluté těsto a pak do něj vmíchat kakao, tak to nedělejte. Oproti lineckému je tohle těsto opravdu tuhé (protože se bude smažit), takže přidávat kakao do hotové hrudky je hodně pracné a je to zbytečná ztráta času.
Z uvedeného množství vám vyjde docela dost "chipsů", takže pokud víte, že všechno nesníte, můžete nechat zbytek rolády v mrazáku - uvítáte ji jako rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu (po usmažení, samozřejmě).


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Mražení: 1 hodina
  • Smažení: 5 minut
Počet porcí:
  • 8-10
Ingredience:
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce kakaa
  • olej na smažení
  • moučkový cukr, příp. skořice na posypání
Mramorované smažené sladké placičky

1. Smíchejte cukr, sůl a vanilkový exrakt. Za stálého míchání přidejte vejce a olej. Pak vzniklou směs rozdělte na dvě poloviny.

2. Mouku rozdělte na dvě poloviny. Z jedné přendejte cca 1 lžíci do druhé (tak bude jednoho těsta víc). Každou polovinu smíchejte s polovinou vaječné směsi. Do větší části těsta přidejte také kakao. Do obou polovin dejte po 50 ml vody. Pak z každé poloviny vypracujte hladké těsto. Takto vyrobíte dva typy těsta - žluté a hnědé.

3. Každé z těst vyválejte na placku o tloušťce přibližně 1 mm. Placky pak přiložte na sebe (já dala žlutou na hnědou) a zarolujte. Vziklý váleček ještě trochu poválejte, ať se vrstvy spojí. Pak váleček zabalte do potravinářské fólie a umístěte cca na hodinu do mrazáku, aby ztuhnul.

4. Ostrým nožem odkrajujte z tuhého těsta plátky o tloušťce 2 mm. Plátky ještě převálejte válečkem, aby byly opravdu tenké. Smažte dokřupava v horkém oleji. ještě za tepla je posypávejte cukrem nebo směsí cukru a skořice.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ječmen Ječmen | Web | 15. dubna 2017 v 16:04 | Reagovat

Parádní blog a skvělý recept. Pro více receptů doporučuji navštívit perfektnipostava.cz 8-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama