Vepřové Satay s indonézským okurkovým salátem

16. dubna 2017 v 10:57 | Kozí máma |  Indonézská kuchyně
O Satay, stejně jako o burácích, můžeme říct, že jsou nedílnou součástí asijské kuchyně. Původem pochází z Indonézie, ale v součastnosti se s nám setkáte i v Malajsii, Singapuru, Bruneji, Thajsku, na Filipínách či ve Vietnamu. V Indonézii je to populární pouliční jídlo (asi to není nejlepší překlad, prostě street food), ale naleznete jej i na slavnostních tabulích v luxusních restauracích.
Údajně vzniklo satay jako napodobenina kebabů v době, kdy byla Jáva pod vlivem muslimů v 19. století. Tehdy se vyrábělo hlavně z hovězího a skopového. V Číně pak tuto pochoutku vylepšili použitím kuřecího a vepřového masa. Druhů satay je opravdu mnoho, asi nejvíc jich najdete z kuřecího masa. Pokrm bývá tradičně připravován na grilu.
Já se pustila do vepřového, protože máme od zabijačky ještě plný pražák vepřů. Jako přílohu jsem zvolila rýži, ani rýžovými nudlemi nic nezkazíte. Na tomhle receptu je skvělé to, že tu úžasně voňavou marinádu na maso pak použijete zároveň jako omáčku. Na osvěžení jsem udělala i indonézský okurkový salát (díkybohu byly zrovna okurky v Kauflandu v akci, jinak by mě tyhle víkendy zruinovaly).


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Marinování: 6-24 hodin
  • Smažení: 10-15 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 650 g vepřové kotlety
Marináda:
  • 2 stroužky česneku
  • 2 nakrájené jarní cibulky
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 225 g pražených solených arašídů
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • 2 lžíce medu
  • 120 ml sojové omáčky
  • 2 lžičky drcených semen koriandru
  • 1 lžička krájené chilli papričky
  • 120 ml kuřecího vývaru
  • 115 g rozpuštěného másla
Salát:
  • 1 okurka nastrouhané na plátky
  • 1 červená cibule, na tenké proužky
  • 1 červená chilli paprička, na plátky
  • 8 lžíc cukru
  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 8 lžic horké vody

Vepřové špízy v arašídové omáčce

1. Nejprve si připravte marinádu: do mixéru dejte česnek, cibulku, zázvor, buráky, citronovou šťávu, med, sojovou omáčku, koriandr a papričku. Mixujte, dokud není pasta téměř hladká. Poté přidejte vývar a máslo a znovu vše promíchejte.

2. Vepřové maso nakrájejte na kostičky, uložte do velké mísy, zalijte voňavou marinádou a nechte odležet minimálně šest hodin, ideálně přes noc.

3. Druhý den si připravte okurkový salát: smíchejte ocet, cukr, sůl, papričku a přelijte směs horkou vodou. Pak zálivku míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak zálivkou přelijte okurky s cibulí.

4. Rozehřejte gril (nebo pánev s olejem). Kostičky vepřového masa vyjměte z marinády a napíchejte na špejle. Grilujte 10-15 minut, za občasného potírání marinádou.

5. Zbytek marinády rozehřejte v rendlíku, od přivedení k varu ji vařte přibližně 5 minut. Podávejte ji spolu s masem, rýží a salátem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama