Jak (ne)trezírovat

18. května 2017 v 16:38 | Kozí máma |  Ostatní
Cupcakes a vůbec všechny minidortíky jsou podle mě úplně nejgeniálnější dezert. Můžete na ně naplácat prakticky cokoli, vejdou se vám elegantně do krabičky a navíc máte skvěle koncentrovanou chuť v zákusku, který se vám vejde do dlaně.
Nedávno jsem aktualizovala svou sbírku trezírovacích pomůcek a při svých pokusech jsem přišla na pár věcí, které by vám, pokud taky se zdobením dortů či cupcakeů začínáte, mohly pomoct.


  1. Na velikosti záleží. Alespoň co se špiček, sáčků a nástavců na špičky týče. Pokud rádi experimentujete s barvama a neděláte obří dorty, raději si nakupte více malých sáčků než pár obrovských. Velikost špiček vybírejte podle velikosti ornamentů - s malýma se víc nadřete, ale jsou efektivnější, na druhou stranu jsou ornamenty, na které využijete zase ty větší. Pokud si budete pořizovat ke špičkám i plastový adaptér (a to je úžasně praktická věc), tak si pořádně přeměřte špičky a pokud si nejste jistí, tak raději zvolte zlatý střed (tedy střední velikost), protože ten vám bude pasovat na většinu špiček. Ale i to se může lišit výrobce od výrobce.
  2. Není barva jako barva. Těžko to poznat, že jo. Většina barev je v neprůhledném obalu (a stejně to jsou koncentráty, takže na tom nic nevykoukáte) a odstíny jsou namalované všechny podobně. Já se teď spálila, když jsem místo svých už ozkoušených gelových barev Wilton (které jsou sice trochu dražší, ale zato kvalitní) koupila neznámou značku s příznačným názvem Food Colours (prostě to vycházelo cenově dobře a navíc v sadě byly všechny odstíny, co jsem chtěla). ALE. Food Colours jsou mnohem méně koncentrované než Wiltonky a navíc i když jsem jich do krému narvala sebevíc, tak jsem nedocílila barvy, jakou deklaroval výrobce. A v konečném důsledku stejně většina z nich vypadala jako od kolotočářů. A ty čtyři stovky mi už nikdo nevrátí.
  3. Moc neexperimentujte. Alespoň co se krému týče. Mám otestovaný jednoduchý máslový krém (250 g másla, 500 g moučkového cukru + jakékoliv aroma a barva) a ten drží, vypadá krásně a dobře se s ním pracuje. Když jsem zkusila přidat do máslového krému šlehačku, aby se chuť zakulatila, tak i přes použití ztužovače šlehačky byl (logicky) krém řidší a pracovalo se s ním hůř. Mám v plánu ještě vyzkoušet krémy s mascarpone, čokoládou a burákovým máslem, ale myslím, že se nakonec stejně vrátím ke svému máslovému základu.
  4. Bacha na teplo! Venku už je krásně, na sluníčku skoro třicet. To je přesně to počasí, kdy se do trezírování nepouštějte. Ani do focení výsledného produktu a ani do přepravy výtvorů svým přátelům. Protože krém samozřejmě taje, díky velké ploše mnohem rychleji než normální máslo a z původně krásných dortíků vznikne něco, co nikoho neohromí.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Simona Simona | Web | 19. května 2017 v 15:34 | Reagovat

Zajímavý článek. Já tedy vždy dělala klasiku - bábovky, buchty, koláče atd. Teď jsem se dala na brownies, cupcakes.... a super. Skvělé postřehy...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama