E & O aneb vejce a cibule

23. června 2017 v 17:22 | Kozí máma |  Židovská kuchyně
Pro nás je to pouhá obmněna vaječné pomazánky, avšak pro Židovský národ je to součást jejich tradičního jídelníčku. Konzumije se nejen na svátek Pesach, ale bývá součástí každé večeře o Šabatu. Jen pro osvěžení, pro nás kulturní ignoranty (díky Wikipedie): Pesach je jedním z nejdůležitějších svátků, který připomíná vyjítí z otroctví a cestu ke svobodě a trvá osm dní. Šabat je sedmý den v týdnu věnovaný odpočinku a jedná se o nejdůležitější svátek v judaismu.
Pro tento pokrm jsem nenašla jiný název než Egg & Onion (v jidiš je to tedy יי און ציבעלע). Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Tradičně se servíruje kopeček této směsi na listu salátu (a samozřejmě na talíři) spolu s chalahem (šabatový chléb) nebo bagelem. Ano, známý bagel pochází od polských Židů.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Vaření: 6 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • listový salát a bagel nebo chalah k podávání
Židovská vaječná pomazánka

1. Vejce uvařte na tvrdo (6 minut od varu, pak zchlaďte). Mezitím si nakrájejte cibuli a usmažte ji na oleji.

2. Zchlazná vejce oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, přidejte k nim cibulku i s olejem, sůl a pepř. Důkladně promíchejte.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kamila Kamila | Web | 24. června 2017 v 8:44 | Reagovat

To vypadá nejen hodně fajne, ale i jednoduše, paráda a díky!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama