Košt olejů

7. června 2017 v 22:32 | Kozí máma |  Recenze produktů
Letos jsem uspořádala svůj historicky první košt olejů. Ve spolupráci s e-shopem Španělskýolej.cz jsem dostala za úkol okoštovat jejich olej a něco o něm napsat. Aby to bylo o něco zajímavější, tak jsem se rozhodla srovnat oleje z různých zemí (kromě Španělského i Italský a Řecký). A aby to bylo objektivní, tak jsem si sestavila panel více senzorických hodnotitelů (protože, kdybych pořádala senzoriku od sponzora a sama to hodnotila, tak by to asi úplně nebylo objektivní nebo bych to nemohla tvrdit s úplně čistým svědomím). Sestavila jsem tedy dotazník, svým hodnotitelům nalila čistého oleje, který jsem podávala s domácí bagetou a neutralizátorem vodou. Běžně se při senzorické analýze olejů používá pro neutralizaci chuti vodka, ale já nechtěla riskovat, že se mi hodnotitelé zliskají dřív, než vzorky okoštují :)


Co se tedy u hodnocení chuti a vůně olejů sleduje?

Pozitivní atributy

  • Mandle: lehký pach připomínající čerstvé nebo sušené mandle.
  • Jablko: pocit připomínající toto ovoce.
  • Artičok: vůně připomínající syrový artyčok.
  • Přípustné: svíravý pocit v ústech vytvořený taninem.
  • Hořkost: toto je výhodná charakteristická chuť olivových olejů, pokud není příliš intenzivní.
  • Ovocnost: rozsah pachů (závislý na odrůdě), charakteristický pro olej ze zdravého čerstvého ovoce, zeleného nebo zralého. Ovoce je kvalifikováno jako zelené, pokud rozsah pachů připomíná zelenou trávu. Ovoce je považováno za zralé, pokud rozsah pachů připomíná zralé ovoce a je charakteristický pro zeleninu a zralé ovoce.
  • Zelená tráva: pocit připomínající pocit čerstvě řezané trávy.
  • Seno: vůně připomínající suchou trávu.
  • Pikantní: hmatový pocit podobný horkému paprikovým paprikám, zvláště v zadní části krku, který může vyvolat kašel.

Negativní atributy

  • Slaná: slaná chuť oleje vyrobená ze solankových oliv.
  • Hrubý: hmatový pocit v ústech kvůli struktuře oleje.
  • Okurka: mimo příchuť z prodlouženého skladování, zejména v plechovce.
  • Půda: tento termín se používá, když olej získal vlhký vlhký zápach, protože byl stlačen z neprášených, blátivých oliv.
  • Esparto: konopný zápach získaný v případě, že olivová pasta byla rozložena na podložkách Esparto.
  • Konopí: pach způsobený použitím filtračních panelů, které nejsou dokonale čisté a vyvolávají pachuť.
  • Ploché: oleje, které ztratily svou charakteristickou vůni a neměly ani chuť ani vůni.
  • Zmrazené: kvůli olivám, které byly vystaveny teplotám mrazu. Při vaření tento olej vylučuje velmi nepříjemné pachy.
  • Plesnivý zápach z oliv - skladování příliš dlouho před lisováním.
  • Kovové: oleje zpracované nebo skladované s prodlouženým kontaktem s kovovými povrchy.
  • Žluklá: staré oleje, které začaly oxidovat v důsledku působení světla nebo vzduchu.
  • Vinný ocet: typický zápach vína nebo octa kvůli kvasení oliv.
Hodnocené vzorky:
Všechny vzorky jsem pro hodnocení "zanonymnila" proto, aby hodnotitelé nebyli ovlivněni názvem či značkou, kterou běžně preferují - jinak řečeno, aby byli co nejobjektivnější. K dispozici měli tedy jenom písmena A, B a C.
Pod vzorkem A se ukrýval již zmiňovaný Extra panenský španělský olivový olej Oli D'Arbeca od českého distributora Španělskýolej.cz. U tohoto oleje mě zaujalo, že je jednodruhový, lisovaný pouze z oliv Arbequina, které se sklízí pouze v určité oblasti a proto také nese chráněné označení původu.
Vzorek B byl extra panenský olivový olej z Řecka odrůdy Koroni. A třetí vzorek byl extra panenský olivový olej z Itálie Il Casolare.

Hodnocení a výsledky:
Pro hodnocení jsme používali sedmibodové hodnotící stupnice (1 - vynikající a 7 - nevyhovující). Sledovali jsme vzhled a barvu, intenzitu chuti, intenzitu travnaté příchutě a vůni.
Ve vzhledu a barvě většina hodnotitelů nejpříznivěji hodnotila vzorek řeckého oleje, který měl lehce nazelenalou barvu, kterou hodnotitelé považovali za typičtější pro olivový olej. V intenzitě chuti i intenzitě travnaté příchuti byl jako nejvýraznější shledán vzorek španělského olivového oleje, méně intenzivní byla u italského oleje a nejméně znatelná byla u oleje řeckého. Ve vůni byl jako nejaromatičtější shledán španělský olivový olej.
Bylo až překvapivé, jak moc rozdílné byly vzorky. Vzhledem k tomu, že se posuzování účastnili běžní středoevropští posuzovatelé, tak je jasné, že naše domácí hodnocení vypovídá pouze o preferencích "domorodců", protože u nás je zvykem používat co nejméně aromatické oleje. Naopak v jižních oblastech se oleje podílí na typické chuti tamního jídla.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama