Polévka s Matzo knedlíčky

24. června 2017 v 14:06 | Kozí máma |  Židovská kuchyně
Už jsem to nakousla u předkrmu a nedám pokoj s tradicí ani u polévky. Myslím si, že zejména u Židovské kuchyně je právě historie to nejdůležitější. Začnu tedy tím, co je to maces (neboli matzo či מַצָּה‎‎ ). A opět si trochu pomohu Wikipedií: maces je nekvašený chléb kulatého či hranatého tvaru (takový plackoidní, nepředstavujte si klasický bochník). Macesy jsou považovány za "chléb vysvobození", který je spojován se spěšným odchodem Židů z Egypta. Mohou být také symbolem jejich utrpení v Egyptě.
Zmínka o macesech je dokonce i v Bibli (konkrétně Exodus 12:18): "Od večera čtrnáctého dne prvního měsíce budete jíst nekvašené chleby až do večera jedenadvacátého dne téhož měsíce. "
Mimo jejich konzumace ve svátek Pesach se smílají na macesovou moučku, ze které se vyrábí naše knedlíčky.
Polévka s macesovými knedlíčky je tradiční na svátek Pesah. Další zajímavou surovinou v knedlíčcích je tzv. schmalz, což je drůbeží tuk (nejčastěji husí sádlo). Vzhledem k tomu, že Židé nejedí vepřové, tak je u nich používání běžnějšího vepřového sádla zakázáno. Pokud ale nejíte košer, tak si ho tam klidně dejte. :)


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Vaření: 6 minut
Počet porcí:
  • 6
Ingredience:
Vývar:
  • 1 kuře, rozdělené na části
  • 2 žluté cibule, rozčtvrcené
  • 6 výhonků celeru, pokrájených
  • 4 velké mrkve, pokrájené
  • hlavička česneku
  • 6 výhonků hladkolisté petrželky
  • 1 lžička kuliček pepře
Knedlíčky:
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku macesové moučky
  • 1/4 hrnku husího sádla
  • 3 lžíce jedlé sody
  • 1 a 1/4 lžičky košer soli
Polévka s macesovými knedlíčky

1. Všechny ingredience na vývar dejte do velkého hrce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a vařte do té doby, dokud není maso uvařené.

2. Mezitím si připravte knedlíčky smícháním ingrediencí. Vytvořené těstíčko uložte do lednice minimálně na dvě hodiny. Po vychlazení z něj tvarujte knedlíčky o velikosti ořechu.

3. Uvařené maso vyjměte, oberte od kostí, maso pak vraťte zpět do vývaru.

4. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Do vody vhazujte knedlíčky a vařte 20-25 minut.

5. Vývar podávejte s masem a knedlíčky, dozdobit můžete koprem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dominika Dominika | Web | 25. června 2017 v 13:22 | Reagovat

Přiznám se, že o macesové moučce slyším poprvé, jinak to vypadá parádně....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama