Šoulet

25. června 2017 v 21:36 | Kozí máma |  Židovská kuchyně
Při bádání po receptu po Židovském šouletu jsem zjistila, že není šoulet, jako šoulet. My Češi jsme totiž přejali tento recept a pojali ho po svém. U nás se tedy setkáme názvem šoulet spíše jako s přílohou z luštěnin než jako s celým pokrmem.
Šoulet patří k tradičnímu jídlu, které se připravuje v pátek před Šabatem a konzumuje se následující den na oběd. A to příprava probíhá ještě tím způsobem, že se nádoba se směsí zahřeje a poté se pomalu při nízké teplotě táhne v troubě. Tento postup má také svůj důvod - Židovské tradice zakazují vaření o Šabatu. V anglické literatuře jsem se setkala se dvěmi variantami - sólet byl označován za starší verzi, která vznika v Panónii po příchodu Maďarů, kteří Židy tento pokrm naučili. A cholent je pak ta verze, která se vaří doposud.
Druhů šouletu je i mezi Židy mnoho. Základními ingrediencemi je maso, brambory, fazole a kroupy. Sefardští Židé přidávají ještě vejce ve skořápce (prostě tak jak ho přinesete od slepice...ano, taky jsem hleděla...z hlediska bezpečnosti potravin tento postup nedoporučuji...). Také mohou používat rýži místo fazolí a krup a drůbež místo hovězího. Askenázští Židé zase přidávají kisku (něco mezi párkem a jitrnicí z košer masa) nebo helzel (nadívaný kuřecí krk).
Šoulet uchvátil také spisovatele Heinricha Heineho (mimochodem byl Aškenázský Žid), který o něm napsal ve své básni Princezna Šabat (omlouvám se za amatérský překlad, českou verzi jsem online nenašla...):

"Šolet, to je jídlo z nebes,
které Pán naučil Možíše,
jak jej vařit, při své návšěvě,
na vrcholu hory Sinaj.

Šolet, to je čistá ambrosie,
jídlo z nebes složené -
je chlebem ráje,
a je tak vznešený ve srovnání s jinou stravou."

Moje příprava šouletu neprobíhala přesně podle mých představ. Už při vyhřívání trouby mi trouba přestala fungovat, proto jsem musela celé jídlo vařit na plotně. Technické potíže jsou taky důvodem, proč jsem nám nemohla dopřát nějaký Židovský dezert (vynahradím si to, až zas naskočí).


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Pečení: 16 hodin
Počet porcí:
  • 8
Ingredience:
  • 1 kg velký červených brambor, oloupaných a rozpůlených
  • 2 nakrájené cibule
  • 1 kilo hovězího masa nakrájené na kostičky
  • 2 morkové kosti
  • 1 hrnek fazolí (nemusíte namáčet předem)
  • 1/2 hrnku krup
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1,5 lžičky papriky
  • 1,5 lžičky kardamomu
  • 1 lžička kmínu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
Tradiční Židovský šoulet

1. Do pekáče (nebo ideálně do tzv. slow pot - pomalého hrnce) umístěte brambory v souvislé vrstvě. Zasypte je cibulí. Pak umístěte maso a morkové kosti. Pak přidejte fazole a kroupy. Důkladně opepřete. Pak přidejte stroužky česneku.

2. Do misky s vývarem přidete sůl, papriku, koriandr, kmín a kajenský pepř. Vývarem pak přelijte směs v pekáči. Pak přidejte vodu tak, aby byly fazole s masem ponořené.

3. Pomalý hrnec nastavte na 16 hodin. V troubě se vám to pravděpodobně upeče rychleji (90°C po dobu 12-16h), takže budete muset zkoušet. Já měla po dvou hodinách na plotně hotovo (pokud zvolíte plotnovou variantu nezapomeňte dolívat vodu v průběhu vaření!)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Simona Simona | Web | 26. června 2017 v 8:22 | Reagovat

Šoulet miluju, díky za tuto variantu :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama