Empanadas s avokádovým salátem

31. března 2018 v 18:25 | Kozí máma |  Argentinská kuchyně
Pirohy, tortilly, pity nebo empanadas. Plněné pečivo si oblíbili lidé po celém světě.
Název empanada pochází ze španělského slova empanar, což je označení pro chleba, můžeme tedy název chápat, jako takové "zavinutce" v chlebu. V argentině bývají servírovány během večírků či festivalů jako předkrm nebo hlavní chod. Bývají plněny hovězím či kuřecím másem. Mezi další ingredience patří kmín, paprika, cibule, vařená vejce, olivy, šunka rybí maso, špenát nebo hrozny. V některých oblastech se tradičně pečou, jinde zase smaží. V postním období a v době Velikonoc bývají empanadas plněny rybou. Jako spoustu jiných pokrmů na empanadas narazíme i v jiných státech - v Belize jim říkají panades, v Cape Verde pastéis a v Chile toto jídlo považují za svůj národní pokrm.
Vysoký podíl másla vytváří křupavou a křehkou krustičku. Ta je skvělá, ale zároveň dělá pokrm trochu suchým. Snažila jsem se najít nějaký typický argentinský salát a podařilo se mi najít velmi sympatický recept na salát s avokádem a palmovými srdci. No průser je, že jen tak není v mých silách během tří dnů palmová srdce sehnat a z e-shopu se mi je objednávat nechtělo. Tak jsem si je dovolila v receptu vynechat a i tak byl salát moc dobrý.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Chlazení: 30 minut
  • Smažení: 30 minut
  • Pečení: 30 minut
Počet porcí:
  • cca 40 kusů
Ingredience:
Těsto:
  • 450 g hladké či polohrubé mouky
  • 225 g másla nakrájeného na kostičky
  • 1 vejce + na potření
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • špetka soli
Náplň:
  • 450 g zadního hovězího
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 lžička kmínu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 velká červená paprika, zbavená semeníku
  • 3 cibule
  • 3 lžíce krájených zelených oliv
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • sůl a pepř
Salát:
  • 2 malá avokáda
  • 1 plechovka palmových srdcí (pokud seženete)
  • šťáva z limetky
  • 1 hrnek cherry rajčat
  • 1/4 hrnku tence nakrájených jarních cibulek
  • hrst nasekaného koriandru
  • sůl
Empanadas s avokádovým salátem

1. Z mouky, soli a másla vypracujte drobenku. Přidejte 1 vejce a ocet a pak postupně asi 3 lžíce studené vody, tak vznikne nelepivé těsto. Těsto propracujte dohladka a vytvořte kouli, zabalte do fólie a na půl hodiny dejte do lednice odpočinout.

2. Maso nakrájejte na proužky a poté na kostičky. Cibuli i papriku si nadrobno nakrájejte a česnek nastrouhejte najemno. Na oleji osmahněte dozlatova cibuli a poté opečte česnek a papriky a nakonec přidejte a orestujte maso. Osolte, opepřete, zasypte kmínem a orgánem a duste, než maso změkne.

3. Mezitím si připravte salát. Nakrájejte avokáda, zakápněte je šťávou z limetky, přidejte rozpůlená rajčata, jarní cibulku, koriandr a sůl. Vše promíchejte.

4. Masovou směs nechte vychladnout a poté do ní přimíchejte nadrobno nakrájené vejce natvrdo a olivy. Podle potřeby ještě dochuťte solí či pepřem.

5. Vykrojte z těsta kolečka o průměru cca 10 cm, naplňte směsí a jeden kraj před uzavřením potřete vodou nebo vejcem, aby se vám nerozlepily, tak jako mě. :) Utěsněte ještě přitlačením vidličkou podél celého kraje. Zvolit můžete i jednodušší přípravu: Z těsta vyválejte na pomoučněném válu dvě asi centimetr silné placky. Jednou vyložte vymazanou otevírací formu o průměru 26 cm. Dno vyložte masovou směsí, posypejte petrželkou a přiklopte druhou plackou. Okraje pevně utěsněte a přebývající těsto odkrojte. Do horní placky vidličkou vypíchněte pár děr, aby unikala pára. Pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C přibližně 30 minut. Pokud chcete mít empanadu křupavou, pak těsto potřeme před pečením vejcem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama