Lehké argentinské sušenky

30. března 2018 v 14:06 | Kozí máma |  Argentinská kuchyně
Alfajores jsou křehké cukrovinky, které můžeme najít nejenom v Argentině, ale i Uruguayi, Chile, El Salvadoru, Peru, Bolívii, Ekvádpru, Španělsku, Paraguayi, Venezuele a Jižní Brazílii. Do Jižní Ameriky byl recept přivezen pravděpodobně Španěly, nicméně jejich historie sahá až do Království Iberie (4. stol. př.n.l. - 580 n.l.). Variant existuje vícero, někdy se kraje obalují v kokosu, jindy se sušenky máčí v čokoládě. Podle statistik jsou argentiňané největšími konzumenty alfajores na světě a tyhle sladké dobroty jsou prý i nejběžnější svačinou školou povinných dětí i dospělých.
Zajímavé je, že název této sladkosti podle filologů nepochází ze španělštiny, nýbrž z arabského slova الفاخر, al- fakhur, což znamená luxus. Přes dlouhou historii těchto sladkostí byl tento název zaveden do španělských slovníků až ve 14. století.
Mě zaujaly sušenky zejmén svou křehkostí. Tu jim dodává vysoký obsah kukuřičného škrobu. Když jsem hnětla těsto, měla jsem obavu, jestli se vůbec spojí a přiznám se, že jsem do sušenek nalila víc extraktu i citronové šťávy, abych předešla katastrofě. Dopadly ale výborně, nicméně díky tomu, že jsem hodně ulizovala náplně, tak jich spousta zbyla neslepených a ty mi paradoxně přijdou ještě lepší.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 45 minut
  • Pečení: 10 minut
Počet porcí:
  • cca 100 sušenek
Ingredience:
  • 300 g kukuřičného škrobu
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 200 g másla
  • 3 žloutky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžíce koňaku
Náplň:
  • dulce de leche nebo karamelové salko
  • strouhaný kokos
Alfajores neboli argentinské oreos

1. V misce smíchejte mouku,kukuřičný škrob, jedlou sodu a prášek do pečiva. V druhé misce vyšlehejte máslo s cukrem, žloutky, koňak, vanilkovou esenci, citronovou kůru. Poté smíchejte.

2. Jakmile se ingredience spojí, vysypejte je na vál a pořádně těsto prohnětejte. Na pomoučeném válu poté vyválejte těsto na výšku asi půl centimetru. Vykrajujte kolečka o průměru cca 4 cm, která skládejte na plech vyložený pečicím papírem.

3. Přesuňte na plech a pečte na 180 °C cca 10 minut. Poté sundejte z plechu a počkejte, dokud nezchládnou.

4. Slepte vždy dvě kolečka k sobě za pomoci dulce de leche (nebo karamelového salka) a jemně je přitiskněte k sobě, aby náplň dosahovala až k okrajům. Poté z boku otiskněte v kokosu, aby se nalepil na náplň.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama