Paštika ze skopových jater s rybízovým želé a máslovými brioškami

8. dubna 2018 v 12:17 | Kozí máma |  Speciální menu
Domácí paštika je téměř vždy dobrou a elegantní volbou (pokud ovšem nemáte strávníky, kteří nemají rádi játra). Pokud se vám podaří načasovat pečení briošek tak, aby je strávníci dostali ještě teplé, věřte mi, že tím je dostanete do kolen. Místo klasického másla a marmelády jsem talíř pro větší efekt potřela bylinkovým máslem z medvědího česneku a vyrobila želé z černého rybízu s kapkou rumu a limetkové šťávy.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Smažení: 20 minut
  • Chlazení: min. 2 hodiny
Počet porcí:
  • cca 700 g (pro 10 lidí)
Ingredience:
  • 500 g skopových jater
  • 200 g másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dl brandy
  • 2 snítky rozmarýnu
  • hrstka provensálského koření
  • sůl, pepř
Paštika ze skopových jater


1. Očistěte játra, zbavte je blan a nakrájejte na stejně velké kusy.


2. Na pánvi rozehřejte 50 g másla, přidejte nasekanou cibuli a česnek. Restujte při střední teplotě, dokud cibule nezměkne. Pak zvyšte teplotu, přidejte játra, provensálské koření a celý rozmarýn. Restujte, dokud se játra zvenku nezatáhnou. Uvnitř by měla zůstat měkká a pružná (má to vliv na výslednou barvu paštiky). Přilijte brandy a vše nechte chvíli prohřát.

3. Vytáhněte snítky rozmarýnu. Opečená játra vložte do mixéru a za postupného přidávání zbytku másla mixujte do hladka. Nakonec dochuťte solí a pepřem, případně přilijte brandy.

4. Podle toho, jak chcete paštiku servírovat, tak ji můžete přendat buď do malých nádobek a nebo do jedné velké, jako já. Pro takové samostatné servírování jsem si pak nahřívala lžíce v horké vodě a nabírala z nádoby vychlazenou paštiku a servírovala. Šlo to docela špatně, takže bych tento způsob nedoporučovala. Příště bych vyzkoušela spíš vyložit nějakou formu potravinovou fólií a nechala bych paštiku zatuhnout přímo v ní. Přemýšlela jsem i o servírování v malých skleničkách od kaviáru, ale myslím si, že to by na talíři nevypadalo moc dobře.




Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 40 minut
  • Kybutí: 1 hodina
  • Pečení: 30 minut
Počet porcí:
  • 50-60 mini briošek
Ingredience:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 15 g droždí
  • 1 žloutek + bílek na potření
  • 1 vejce
  • 125 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • mák na posypání
Jemné francouzské briošky

1. Do mísy prosejte polohrubou mouku, vytvořte důlek, do kterého rozdrobte droždí, přidejte lžičku pískového cukru, zalijte částí vlažného mléka, mírně zahrňte moukou a na teplém místě nechte kynout
2. Když začne droždí kynout, přidejte rozpuštěné máslo, vejce, jeden žloutek, sůl a zbytek vlažného mléka.
3. Důkladně vypracujte těsto a nechte opět na teplém místě vykynout
4. Těsto dejte na pomoučený vál, a vyválejte v tenký váleček (pokud chcete briošky použít k předkrmu je lepší je udělat miniaturní, ať si strávníky nenacpete hned při prvním chodu) a z cca 10 cm dlouhého válečku tvarujte malé suky. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
5. Potřete rozmíchaným bílkem, posypte mákem a pečte ve vyhřáté troubě (170 °C) dozlatova.

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Chlazení: min. 1 hodina
Počet porcí:
  • 10 porcí
Ingredience:
  • prášková želatina
  • 100 ml šťávy z černého rybízu
  • 50 g cukru (pokud nekupujete doslazený sirup nebo džus)
  • šťáva z poloviny limetky
  • rum dle chuti
Želé z černého rybízu

Nejprve připravte želatinu dle návodu na obalu. Pak ji smíchejte se šťávou z rybízu, cukrem, rumem a šťávou z limetky. Nalijte směs do hranaté nádoby, přikryjte potravinovou fólií a nechte v chladu ztuhnout. Před servírováním nakrájejte na malé kostičky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama